Hoge bloeddruk, of hypertensie, is een wereldwijd gezondheidsprobleem waaraan naar schatting meer dan 1.000 mensen per uur overlijden. Het eten van veel keukenzout kan tot hoge bloeddruk leiden, maar bij sommige mensen is dat niet het geval.
Uit onderzoek van Amsterdam UMC blijkt dat dit te maken heeft met de beschermende laag gel rond lichaamscellen, die vergelijkbaar is met de slijmerige laag die slakken om zich heen hebben. Mensen die veel zout kunnen eten zonder een hoge bloeddruk te krijgen, bleken een andere samenstelling van de beschermende gel te hebben.
Het internationale onderzoek onder leiding van Amsterdam UMC richtte zich op de rol van genen in de opbouw van de gel die rond elke lichaamscel ligt. Deze gel zorgt ervoor dat het binnenste van de cel beschermd blijft wanneer de omstandigheden buiten de cel veranderen. Als er in de omgeving van de cellen bijvoorbeeld heel veel zout terechtkomt, vormt de gel een buffer zodat de cellen niet uitdrogen. Dit beschermingsmechanisme komt ook bij dieren voor. De slijmerige laag van slakken is opgebouwd uit dezelfde bestanddelen en is, net als bij de mens, belangrijk voor de hydratatie. Wanneer de omgeving van de slak door bijvoorbeeld zout strooien verandert, passen de cellen van de slak de buitenste slijmlaag zoveel mogelijk aan om uitdroging te voorkomen. Bij grote hoeveelheden zout zal dit beschermende mechanisme uiteindelijk niet meer werken.
Lees hier het volledige artikel.