Hoe gezond we zijn, ligt voor een belangrijk deel vast in onze genen, maar omgevingsfactoren tellen ook mee. Sterker nog, die kunnen we zelf in de gaten houden en waar nodig beïnvloeden. Dat is één van de bevindingen van het onderzoek naar langlevenden dat inmiddels 20 jaar loopt in het Leids Universitair Medisch Centrum.
Dr. Niels van den Berg en Eline Slagboom, hoogleraar Moleculaire Epidemiologie bij het LUMC, ontdekten eerder dat een lang leven besloten ligt in het DNA van families waarin personen van generatie op generatie extreem oud worden. Maar een lang leven betekent niet altijd gezond oud worden.
Gezondheidsprofiel
Niels van den Berg: “We zagen in onze studie naar langlevende families in Leiden dat hoe meer langlevende voorouders iemand heeft, hoe lager het sterfterisico wordt ten opzichte van leeftijdsgenoten. Des te lager ook wordt het risico op hart-en-vaatziekten, metabole ziekten of het hebben van meer ziekten tegelijk. Ook hebben kinderen uit langlevende families op middelbare leeftijd minder medicatie nodig en beschikken zij over een gunstiger gezondheidsprofiel op middelbare leeftijd. Mensen uit langlevende families krijgen gemiddeld 10 jaar later hun eerste ziekte in vergelijking met generatiegenoten. “
Lees hier het volledige artikel.