Volgens een nieuwe studie zijn jongeren in sommige landen op hun negentiende gemiddeld 20 cm kleiner dan hun leeftijdsgenoten in andere landen. Dat is niet zomaar een weetje, maar toont de kloof die er gaapt tussen landen op het gebied van gezonde voeding en een gezonde leefomgeving.
Een belemmerde groei wordt gelinkt aan een verstoorde ontwikkeling in het algemeen, met schadelijke gevolgen voor hun welzijn die jongeren hun hele leven meedragen.
Voor de nieuwe studie, geleid door het Britse Imperial College London, analyseerden onderzoekers data van 65 miljoen kinderen en adolescenten, tussen 5 en 19 jaar oud, in 193 landen. De studie omspant een periode van 34 jaar, tussen 1985 en 2019.
Nederlanders zijn grootsten
Het onderzoek situeert de grootste 19-jarigen in 2019 in Noordwest- en Centraal-Europa, onder meer in Nederland, Montenegro, Denemarken en IJsland. De kleinste jongeren van die leeftijd wonen vooral in Zuid- en Zuidoost- Azië, Latijns-Amerika en Oost-Afrika – bijvoorbeeld in Oost-Timor, Papoea-Nieuw-Guinea, Guatemala en Bangladesh.
Lees hier het volledige artikel.