Slechte spieren bij ouderen door ziekenhuisopname zorgen voor problemen thuis

Een derde van de oudere patiënten die wordt opgenomen in het ziekenhuis gaat achteruit in hun fysiek functioneren. Na ontslag uit het ziekenhuis blijkt het moeilijk om weer terug te komen op het niveau van de eerdere conditie.

Als er tijdens en na ziekenhuisopname meer aandacht gegeven wordt aan de spierstatus dan kunnen we dit probleem tegengaan. Ouderen kunnen op die manier mogelijk langer en beter zelfstandig functioneren na ontslag.

Die aandacht voor de spieren wil Jeanine Van Ancum bewerkstelligen met haar promotieonderzoek.

Slechte spierstatus
Het onderzoek van Van Ancum gaat over diagnostiek naar, risicofactoren voor en gevolgen van een slechte spierstatus bij oudere personen. Er zijn meerdere groepen ouderen onderzocht, maar er is met name gekeken naar oudere patiënten in het ziekenhuis. Van Ancum: “Dit onderzoek is met name belangrijk omdat er te weinig aandacht is voor de status van spieren bij oudere patiënten die in het ziekenhuis liggen. We ondervonden dat de samenleving wel duidelijk voor ogen heeft dat spieren belangrijk zijn, maar niet hoe een slechte spierstatus het beste behandeld kan worden.”

Gevolgen na ziekenhuisopname
Artsen komen vaak oudere patiënten tegen die complexe zorg nodig hebben en een vergroot risico lopen dat zij niet goed herstellen. Ruim een derde van alle ziekenhuisopnames bestaat uit oudere patiënten. Een steeds groter deel van hen heeft meerdere ziektes tegelijkertijd en een groot aantal gebruikt medicijnen. Dit kan resulteren in een slechte spierstatus bij opname. De gevolgen hiervan zijn onder andere vallen, afhankelijk wonen en mortaliteit.

Lees hier het volledige artikel.