Slechte slapers krijgen vaker ernstige problemen als een dierbare overlijdt. Ze kunnen het verlies moeilijker een goede plek geven en lopen een groter risico op lichamelijke of geestelijke klachten die hen langdurig belemmeren in hun sociale leven of hun werk.
De meeste mensen krijgen te maken met rouw wanneer een dierbare sterft. Het is logisch dat mensen in de periode dat ze rouwen vaker slaapproblemen krijgen. Onderzoekers van het Erasmus MC en de Universiteit van Arizona wilden echter weten of er andersom ook een verband is, dus: lopen mensen die in een normale situatie al slechter slapen meer risico op een moeilijk rouwproces als een dierbare overlijdt?
Bewegingsmeter
De onderzoekers stelden daarom vragen over onder andere slaap aan ruim 1500 deelnemers van het bevolkingsonderzoek Erasmus Rotterdam Gezondheid Onderzoek (ERGO). Ook werd hun slaap-waakritme gemeten met een bewegingsmeter, gedurende 7 dagen en nachten. Zes jaar later deden de onderzoekers dat nog een keer in onder andere de deelnemers die inmiddels een dierbare hadden verloren.
‘We zagen dat mensen die al slaapverstoringen hadden toen er niets aan de hand was, eerder te maken kregen met een verstoord rouwproces dan mensen die voor het verlies van hun geliefde al goed sliepen. Slechte slaap kan dus niet alleen samengaan met verdriet, maar lijkt ook een risicofactor te zijn voor het ontwikkelen van gecompliceerde rouw na een verlies’, zegt onderzoeker Annemarie Luik van het Erasmus MC.
Lees hier het volledige artikel.