Slachtoffers in massaschadezaken willen meer dan schadevergoeding

Massaschadeprocedures worden meestal ingezet om financiële compensatie te verkrijgen voor de slachtoffers. Maar het gaat de meeste slachtoffers niet alleen om het geld: zij willen bijvoorbeeld ook erkenning van hun leed en zorgen dat het niet nog eens gebeurt.

Dat blijkt uit het onderzoek waarop Karlijn van Doorn op 2 februari 2024 promoveerde aan Tilburg University. Van Doorn doet aanbevelingen om de behoeften van slachtoffers beter in te bedden in trajecten ter afwikkeling van massaschade.

De ramp met vlucht MH17, het giftige Chroom VI, de aardbevingen in Groningen, lekkende borstimplantaten, het seksueel misbruik in de Rooms-Katholieke Kerk: steeds berokkenen één of enkele partijen schade aan vele mensen. Bij de afwikkeling van dergelijke massaschade worden collectieve procedures opgetuigd, maar brengen die de benadeelden wel waar ze behoefte aan hebben? Hoe ervaren zij het collectieve afwikkelingstraject? Waarom doen ze eraan mee?

Rechtswetenschapper Karlijn van Doorn onderzocht deze vragen door middel van een literatuurstudie en interviews met slachtoffers van het faillissement van de DSB-bank, van seksueel misbruik in de Rooms-Katholieke Kerk en van het DES-hormoon.

Lees hier het volledige artikel.