Slaapverlamming, wat is dat?

‘Ik kan zien, maar mijn lichaam niet bewegen’. Sunseeree (31) ligt sinds haar twaalfde regelmatig ’s nachts verlamd in bed. “Voor mijn gevoel ben ik klaarwakker. Ik kan zien, maar ik kan me niet bewegen en niet praten.”

Sunseeree deelt haar ervaring met slaapverlamming, en longarts-somnoloog Reinier de Groot legt uit wat deze slaapstoornis precies inhoudt.

Mensen krijgen last van slaapverlamming (of slaapparalyse) op het moment dat ze in of uit de REM-slaap komen. De Rapid Eye Movement (REM) slaap is het deel van de slaapcyclus waarin je herinneringen en emoties verwerkt, zegt Reinier de Groot, medisch directeur en longarts-somnoloog bij het Nederlands Slaap Instituut (NSI).

“Om te voorkomen dat je de bewegingen maakt die je tijdens de REM-slaap droomt, treedt er een sterke spierverslapping op. Als je wakker wordt, heb je gelijk je normale spierkracht terug. Maar bij mensen met slaapverlamming gaat dit met een vertraging. Ze worden wakker en kunnen zich niet bewegen, maar wel met hun ogen kijken”, zegt De Groot. De oorzaak van slaapverlamming is volgens hem onbekend.

Lees hier het volledige artikel.