Wie één keer niest of hoest in een supermarkt, verspreidt een wolk van minuscule druppels die aanzienlijk langer in de lucht blijft hangen dan oorspronkelijk gedacht. Klanten die zich twee gangpaden verder bevinden, lopen zo gevaar op een coronabesmetting, is te zien in een verontrustende simulatie van Finse wetenschappers. Hun recente bevindingen konden nog niet worden bevestigd door andere onderzoekers.
Aerosoldeeltjes
De Aalto-universiteit in Helsinki heeft samen met het Finse Meteorologisch Instituut, het VTT Technisch Onderzoekscentrum van Finland en de Universiteit van Helsinki onderzocht hoe aerosoldeeltjes (druppels kleiner dan 5 micrometer) uit de luchtwegen in de lucht worden getransporteerd. De minuscule druppeltjes komen vrij bij hoesten, niezen en zelfs praten. Drukke binnenruimtes vermijden is de boodschap, want de kleine deeltjes, die het coronavirus kunnen verspreiden, blijven langer in de lucht hangen dan gedacht. De wolk verspreidt zich tot ver buiten de directe omgeving van de hoestende persoon en verdunt in het proces, maar “dit kan enkele minuten duren”.
Onderzoek
De vier onderzoeksinstanties voerden elk onafhankelijk van elkaar de proeven uit, en kwamen tot hetzelfde voorlopige resultaat. ,,Iemand die besmet is met het coronavirus, kan hoesten en wegwandelen, maar laat dan extreem kleine aerosoldeeltjes achter die het coronavirus dragen. Deze deeltjes kunnen in de luchtwegen van anderen in de omgeving terechtkomen”, legt assistent-professor Ville Vuorinen van de Aalto-universiteit uit. Meer dan dertig wetenschappers werkten aan de studie mee en gebruikten de rekencapaciteit van een ter beschikking gestelde supercomputer.
Lees hier het volledige artikel.
Kijk hieronder naar het informatiefilmpje