Beter begrip van het immuunsysteem biedt mogelijk aanknopingspunten voor behandeling.
We kunnen *sepsis (*bloedvergiftiging) alleen beter behandelen als we het immuunsysteem van patiënten beter begrijpen. Daarom moeten onderzoekers meer gebruik maken van kunstmatige intelligentie en omics-technieken die een completer beeld van het immuunsysteem kunnen geven.
Dat stellen onderzoekers van onder meer het Radboudumc in een overzichtsartikel, verschenen in The Lancet Respiratory Medicine.
Twintig procent van de sterfgevallen wereldwijd houdt verband met sepsis, en op de intensive care is het doodsoorzaak nummer 1. Sepsis wordt veroorzaakt door een combinatie van drie factoren: een infectie, uitval van organen, bijvoorbeeld de nieren of de longen, en een ontregelde reactie van het immuunsysteem. Als gevolg hiervan kunnen patiënten zo ziek worden dat ze op de intensive care terechtkomen. Daar overlijdt ongeveer een derde van de patiënten.
Er is nog geen goede behandeling van sepsis, vertelt onderzoeker Matthijs Kox. ‘We hebben antibiotica waarmee we de infectie aanpakken, maar verder hebben we alleen ondersteunende therapieën. Denk hierbij bijvoorbeeld aan kunstmatige beademing als de longen niet meer goed werken, of aan nierdialyse als er sprake is van nierfalen. Maar tot nu toe is er geen medicijn dat bewezen effectief is tegen sepsis.’
Lees hier het volledige artikel.