Seniorentechnologie: ‘Iedereen kan wat bedenken, het is het Wilde Westen’

Technologie voor ouderen ligt voor de hand, de acceptatie ervan niet.
Van een elektronische huiskat tot een robotrollator en op afstand bestuurbare ramen: technologie kan een positieve invloed hebben op de kwaliteit van leven van ouderen. Maar zij omarmen die oplossingen niet zomaar. Sterker: de meeste hulpmiddelen eindigen op de plank.

Leidse onderzoekers kijken naar effectieve én geaccepteerde oplossingen.

Technologie helpt ouderen, soms op verrassende manieren. Een mevrouw op leeftijd installeerde een kookbeveiliging die het gas of de elektriciteit uitschakelt als er rookontwikkeling is en ging daardoor alerter koken – ze wilde niet dat het alarm afging. En een gepensioneerde droeg de noodknop waarmee ze direct hulp kon inschakelen niet om haar nek (zoals geadviseerd), maar legde het apparaatje in de la en zei blij te zijn dat het apparaat haar kinderen een gerust gevoel gaf. Een andere senior was juist blij dat hij de knop binnen handbereik had en accuut noodhulp kon inschakelen.

Het aanbod van technische hulpmiddelen voor senioren is overweldigend, maar toch eindigt het grootste deel ongebruikt op de plank. NEMO Kennislink spreekt een onderzoeker en een ontwikkelaar van een heupairbag en vraagt waarom zoveel apps en robots mislukken. Waar moet seniorentechnologie aan voldoen om succesvol te zijn? En moeten we ‘menselijke taken’ eigenlijk wel uitbesteden aan techniek?

Lees hier het volledige artikel.