Veel senioren rekenen er blindelings op dat de overheid, hun partner en de zorg alles regelt als er iets met hen gebeurt. Dat ze de zorg krijgen waar ook hun ouders op konden rekenen. Maar dat is helaas nu al vaak niet meer het geval.
De overheid zet steeds meer in op de eigen regie van ouderen. Ze moeten zelf zorgen dat hun huis geschikt is en ze moeten vooral elkaar helpen.
Daarom deed het Nationaal seniorenpanel in opdracht van ANBO-PCOB een onderzoek met de hoofdvraag: Bent u voorbereid op die toekomst? Bijna 8.000 mensen deden mee en kwamen met verrassende antwoorden.
Niemand wil naar een verpleeghuis
Als het gaat om de woonwens van senioren is één ding overduidelijk: ze willen in ieder geval niet terechtkomen in een verpleeghuis. Als ze zorg nodig hebben, geeft meer dan de helft van de ondervraagden aan dat ze het liefst zo lang mogelijk zelfstandig thuis blijven wonen, met thuiszorg. Maar hebben de senioren die zelfstandig willen blijven wonen dan ook een huis dat geschikt is voor het geval ze hulpbehoevend worden?
Maar liefst 61% van de 65-plussers zegt in zo’n situatie in de huidige woning te kunnen blijven wonen. Hoewel dit op het eerste gezicht positief lijkt, betekent dit tegelijkertijd dat de woning bij 39% niet geschikt is om er te blijven wonen. Ook een groot deel van de oudere senioren heeft een woning die ongeschikt is als ze zorgbehoevend worden.
Lees hier het volledige artikel.