Sedatie of een roesje bij ‘vervelende ingrepen’

Geef mij maar een roesje. Vaak zeggen mensen dat uit de grap omdat ze bang zijn voor een ingreep. Ook denken ze vaak dat dit niet kan. Maar tegenwoordig kan een roesje bij minder plezierige of pijnlijke ingrepen zoals een darmonderzoek, een maagonderzoek of het plaatsen van een spiraaltje vaker gegeven worden dan gedacht.

En in sommige ziekenhuizen stellen ze dat zelf al direct voor: omdat het zowel voor de patiënt als de artsen de ingreep of het onderzoek vergemakkelijkt.

Een roesje of sedatie
Een roesje heet in medische termen sedatie. Eigenlijk betekent dat het verlagen van het bewustzijn met medicijnen. In de praktijk komt het er vaak op neer dat iemand in een sluimertoestand, met andere woorden in een lichte slaap wordt gebracht. Dit komt omdat er een kortwerkend slaapmiddel (soms in combinatie met een pijnstiller) wordt toegediend via een infuus in de hand of de onderarm.

Gezondheidsvragenlijst
Wie een onderzoek krijgt met een roesje moet eerst wel een aantal vragen invullen. Dat is belangrijk om in te schatten of er ook risico’s kleven aan zo’n verdoving. Soms heeft de Sedatie Praktijk Specialist (SPS) die zorgt voor de ‘verdoving’ en de veiligheid daarvan, naar aanleiding van deze vragenlijst meer informatie nodig en zal hij of zij contact met de patiënt opnemen daarover.

Lees hier het volledige artikel.