Het RIVM heeft onderzocht voor welke groepen screening op chronische Q-koorts kosteneffectief is. Screening blijkt alleen kosteneffectief voor mensen uit bepaalde risicogroepen die in gebieden wonen waar Q-koorts voorkwam tussen 2007 en 2010.
Het gaat om mensen met specifieke hart en vaatziekten en met een verzwakt immuunsysteem. Voor andere risicogroepen of voor andere gebieden is screening op chronisch Q-koorts niet kosteneffectief.
Waarom advies over screening?
Diverse maatschappelijke groepen hebben het ministerie van VWS gevraagd om een bevolkingsonderzoek op te stellen voor chronische Q-koorts. Een groep van deskundigen heeft zich hierover gebogen en het RIVM gevraagd om een cijfermatige onderbouwing te geven. Mocht tot screening worden besloten, dan adviseren de deskundigen om alleen screening in te richten voor de groepen waarbij screening kosteneffectief is. Het rapport gaat niet in op de organisatie van een eventuele screening. Er is niet onderzocht hoe dit binnen de reguliere zorg voor specifieke risicogroepen ingevoerd kan worden.
Wanneer is screening kosteneffectief?
Als mensen op tijd opgespoord worden, kunnen ze behandeld worden voordat ernstige klachten ontstaan.
Lees hier het volledige artikel.