Screening eierstokkanker kan toch zinvol zijn

Screening op eierstokkanker is wellicht toch zinvol. Amerikaanse artsen zijn er voor het eerst in geslaagd de ziekte betrouwbaar in een vroeg stadium op te sporen.

De onderzoekers traceerden de eierstokkanker via een nieuw computermodel en de biomarker CA-125. Uit een groep van vierduizend vrouwen opereerden de artsen er tien wegens verdenking van kanker. In vier gevallen bleek inderdaad sprake van eierstokkanker in een vroeg stadium. De andere patiënten hadden goedaardige tumoren.

Voorspellende waarde

‘Twee tot drie operaties om één geval van eierstokkanker te ontdekken, dat is een zeer acceptabele voorspellende waarde’, reageert de Nijmeegse hoogleraar Gynaecologische oncologie Leon Massuger in de Volkskrant. Hij noemt de in Cancer gepubliceerde onderzoeksresultaten ‘zeer interessant’.

Geen controlegroep

Voor veranderingen in de praktijk is het Amerikaanse onderzoek echter nog onvoldoende, denkt de hoogleraar, want er ontbreekt een controlegroep. ‘Het is goed mogelijk dat ze zonder screening enkele maanden later waren opgespoord en dan dezelfde overlevingskans zouden hebben gehad’, nuanceert Massuger.

Grootschalig onderzoek

Ook Ate van der Zee, hoogleraar Oncologische gynaecologie te Groningen, denkt dat uitvoeriger onderzoek nodig is. Hij blikt vooruit op de resultaten van een grootschalig Brits onderzoek onder zo’n 200.000 vrouwen. Die worden over twee jaar verwacht.

Bron: Volkskrant via artsennet