Onderzoekers van de universiteit van Cambridge ontwikkelden een nieuw instrument om slokdarmkanker eerder op te sporen: een schuursponsje aan een touwtje. De uitvinding moet huisartsen in staat stellen de zeer dodelijke ziekte in een vroeg stadium te ontdekken en zo levens te redden.
De capsule aan een draadje ziet er een beetje uit als een houtje-touwtje oplossing, maar het is een veelbelovende nieuwe opsporingsmethode om slokdarmkanker in een vroeg stadium te ontdekken: de Cytosponge.
Het werkt als volgt. De patiënt slikt de capsule, met daarin het schuursponsje verpakt, door. Na een paar minuten lost de capsule op en ontvouwt de spons zich. De arts of verpleegkundige kan vervolgens het touwtje terugtrekken. Onderweg schraapt het sponsje over het hele traject cellen van de wand van de slokdarm. De cellen worden in het lab beoordeeld.
Kijkonderzoek
Om afwijkende cellen op te sporen moet een arts nu nog met een endoscoop, een flexibele slang met een camera aan het uiteinde, in de slokdarm kijken. Tijdens het kijkonderzoek neemt de arts biopten, hapjes cellen, uit de wand. De cellen worden onder de microscoop bekeken en beoordeeld op kenmerken van kwaadaardigheid.
Het grote nadeel van deze opsporingsmethode is dat maar op een paar plekken cellen worden verzameld. De kans is dan groter dat ernstig afwijkende cellen gemist worden.
Lees hier het volledige artikel.