‘Schrappen zelfzorgmiddelen wrange maatregel voor patiënt’

Paracetamol en andere zelfzorgmiddelen zijn per 1 januari uit het basispakket. Hoewel het niet om grote uitgaven gaat, is het een wrange maatregel voor patiënten, vinden verpleegkundigen.

Onderzoeksinstituut Nivel gaat de gevolgen monitoren.

Middelen die kunnen worden voorgeschreven door een arts, maar ook te koop zijn bij supermarkten en drogisten, zijn per 1 januari uit de basisverzekering gehaald. Naast paracetamol 1000 mg gaat het om voedingssupplementen, vitaminen en mineralen, zoals vitamine D en kalktabletten.

Reuma
Een van de patiëntengroepen die getroffen wordt door de maatregel zijn mensen met reuma. Patiëntenorganisatie ReumaNederland heeft vorig jaar sterk geageerd tegen de wijziging. Het is een opstapeling van kosten en het geeft mensen met reuma het gevoel dat ze er alleen voor staan. ‘Deze middelen zijn voor mensen met reuma geen zelfhulpmiddelen maar effectieve geneesmiddelen’, vermeldt de organisatie in een persbericht.

Behalve de stapeling van zorgkosten is de organisatie vooral ook bang voor onveilige situaties. ‘Deze kunnen ontstaan als patiënten medicatie buiten het toezicht van artsen en apothekers gebruiken’, zegt woordvoerder Marije Hulsinga. ‘Medicatiebewaking, controle op bijwerkingen en interacties met andere medicijnen is nodig. Ook kan er zorgmijding ontstaan.’

Lees hier het volledige artikel.