Waar geld rolt, vindt verspilling plaats. Zo ook in de gezondheidszorg en de farmaceutische industrie. Naar schatting wordt op nationaal niveau in Nederland zo’n 100 miljoen euro aan medicatie verspild. 40 procent van de geneesmiddelenverspilling zou voorkomen kunnen worden.
Dat blijkt uit onderzoek van Bekker et al.(1)
Zij pleit voor een heruitgavesysteem, hetgeen met name rendabel lijkt voor dure medicijnen. Maar hoe verder met de relatief goedkope medicatie?
Als medici blijken we mededief van de zorgportemonnee. Met alle goede bedoelingen schrijven we soms onnodig vaak te veel voor. Een herhaalrecept vlak voor een onderzoek en eventuele noodzaak tot verandering van beleid. Forse voorraden meegeven in verband met de afstand tot de leverende apotheek uit sympathie voor de patiënt. Onuitputtelijke herhaalrecepten voorschrijven in de terminale fase. En zo kan ik nog wel even doorgaan. Zelfs vanuit de spreekkamer krijg ik regelmatig de vraag: ‘Dokter, kan dat niet anders? Kijk nou wat ik allemaal vanuit het ziekenhuis heb meegekregen. Dat is toch zonde? Kunt u dat niet voor iemand anders gebruiken?’
Lees hier het volledige artikel.