Minister Schippers nuanceert de vrees van oncologen dat de zorg voor kankerpatiënten onbetaalbaar dreigt te worden. „We toetsen al op werkzaamheid en kosteneffectiviteit. Als middelen daaraan voldoen, verdienen ze een plaatst in het pakket.”
Schippers benadrukte vrijdagmiddag tegenover de NOS dat bepaalde medicijnen zo duur zijn omdat ze voor een kleinere groep worden gemaakt. „Aan de andere kant kunnen we steeds beter vooraf zien voor wie de middelen gaan werken, waardoor ze gericht kunnen worden toegepast.”
Volgens haar heeft de gemeenschap de afgelopen tijd verdiend aan de marktwerking in de zorg en blijven de uitgaven aan geneesmiddelen al met al redelijk stabiel.
Oncologen willen voorkomen dat ze straks in de spreekkamer moeten besluiten een medicijn niet voor te schrijven omdat het te duur is en vragen de minister samen met andere landen een prijsplafond in te stellen. Schippers benadrukte vrijdag dat Nederland zich hier al voor heeft ingezet, maar dat ons land daarin vooralsnog alleen staat.
Op de vraag hoeveel geld een medicijn mag kosten, wil een arts het nog mogen voorschrijven, antwoordde Schipper dat de overheid nu al toetst of medicijnen „werken en kosteneffectief zijn.” Als middelen aan die criteria voldoen, verdienen ze volgens Schippers een plaats in het pakket.
Schippers stelde verder dat artsen bij het voorschrijven van medicijnen naar de medische noodzaak moeten kijken en geen middelen moeten voorschrijven die niet werken. „Dat kan hier en daar best strikter.”
De minister kondigde aan de beroepsvereniging van oncologen en patiëntenorganisaties uit te nodigen voor een gesprek.
Ook de farmaceutische koepelorganisatie Nefarma reageerde vrijdag op de zorgen van de oncologen. „De politiek mag zich niet langer afzijdig houden van de vraag hoeveel een behandeling van een ziekte mag kosten”, aldus een woordvoerder. „De vraag of de kosten van zorg nog aanvaardbaar zijn, moet niet in de spreekkamer tussen arts en patiënt worden gevoerd.”
Met dit standpunt stelden de farmaceuten zich achter de visie van de kankerspecialisten dat de overheid de kaders moet uitzetten om te voorkomen dat artsen in spreekkamer voor onmogelijke keuzes komen te staan.
Volgens Nefarma zijn de uitgaven aan kankergeneesmiddelen de afgelopen zes jaar met ongeveer 50 procent gestegen. In dezelfde periode is het aantal mensen bij wie kanker werd geconstateerd gestegen van 85.000 naar 100.000 per jaar.
Politici spreken zich volgens Nefarma nog wel uit als ze vinden dat een geneesmiddel duur is. „Maar de vraag wat een medicijn dan wel mag kosten gaan ze uit de weg”, aldus de woordvoerder.
Bron: Reformatorisch Dagblad