Minister Edith Schippers van VWS zet een nieuw wapen in tegen hoge kosten van intramurale medicijnen: de ‘sluis’. Veelbelovende maar dure nieuwe geneesmiddelen worden niet direct vergoed, maar enige maanden in de wacht gezet totdat er bij de fabrikant een lagere prijs is bedongen. Patiënten hebben ondertussen wel toegang tot de middelen.
Immunotherapeuticum nivolumab (Opdivo) belandt als eerste in de ‘sluis’, schrijft Schippers in een brief aan de Tweede Kamer. De geschatte kosten van dit nieuwe middel voor behandeling van longkanker bedragen 200 miljoen per jaar. Vanwege dit ‘potentieel uitzonderlijk hoge kostenbeslag’ acht Schippers vergoeding vanuit het basispakket niet zonder meer verantwoord. Gebruik van nivolumab bij melanoom wordt wel per direct vergoed, omdat de verwachte kosten daarvan veel lager zijn.
De minister denkt dat het enkele maanden duurt totdat de prijsonderhandelingen met fabrikant Bristol-Myers Squibb een voor haar aanvaardbare prijs hebben opgeleverd. Zorginstituut Nederland zal ondertussen de effectiviteit van nivolumab beoordelen en er worden waarborgen geformuleerd voor gepast gebruik. Gedurende die tijd kunnen artsen het geneesmiddel wel aan patiënten voorschrijven: fabrikant Bristol-Myers Squibb stelt het zolang kosteloos beschikbaar.
Lees hier het volledige artikel.