Minister Edith Schippers (VWS) heeft tot nu toe negentien afspraken met geneesmiddelenfabrikanten gemaakt over korting op dure geneesmiddelen. Ze regelt nu wettelijk de voorwaarden die ze hanteert om te bepalen of veelbelovende, maar zeer dure medicijnen tijdelijk buiten vergoeding door verzekeraars mogen worden gehouden.
In 2015 voerde Schippers het instrument ‘sluis’ in voor nieuwe medicijnen die wel in Nederland op de markt mogen worden gebracht, maar die zij niet meteen opgenomen wil hebben in het basispakket. Het gaat daarbij om intramurale geneesmiddelen, die met name bij medisch-specialistische zorg binnen ziekenhuizen worden benut, en waarbij de behandelkosten per patiënt heel hoog kunnen oplopen of waarvan de totale kosten per jaar erg hoog kunnen oplopen als ze voor veel patiënten worden ingezet.
Om die reden acht de minister vergoeding niet zonder meer verantwoord.
Binnen zo’n sluisperiode hebben patiënten wel toegang tot de middelen, maar worden deze nog uitgesloten van vergoeding uit het basispakket. Ondertussen onderhandelt Schippers met producenten over een korting op hun vraagprijs, tot een niveau dat zij wel aanvaardbaar acht voor vergoeding. Volgens Schippers liepen er per juni dus negentien ‘financiële arrangementen’ rond geneesmiddelen waarbij sprake is van ‘grote financiële risico’s’.
Lees hier het volledige artikel.