Minister Edith Schippers (VWS) heeft in Genève nieuwe samenwerkingsovereenkomsten gesloten met de World Health Organization (WHO). Belangrijk onderdeel van de vernieuwde samenwerking is de aanpak van de antibioticaresistentie.
Steeds meer bacteriesoorten resistent
Door onzorgvuldig en overmatig gebruik van antibiotica worden steeds meer bacteriesoorten resistent voor de werking van antibiotica. Gevolg daarvan kan zijn dat sommige infecties in de toekomst niet meer bestreden kunnen worden. Ziektes als bijvoorbeeld longontsteking of blaasontsteking kunnen dan weer levensbedreigend worden. Ook Nederland heeft met zekere regelmaat te kampen met uitbraken van bacteriën die resistent zijn tegen bestaande vormen van antibiotica.
Schippers bepleitte op het hoofdkwartier van de WHO een mondiale aanpak langs vijf lijnen:
-
infectiepreventie door betere basishygiëne;
-
zorgvuldig gebruik van antibiotica;
-
gezamenlijke ontwikkeling van nieuwe antibiotica;
-
tegengaan van verkoop van antibiotica zonder recept;
-
verder terugdringen van het gebruik van antibiotica in de veterinaire sector.
Steun aan de WHO
Schippers bood de WHO volle steun aan bij de bestrijding van antibioticaresistentie. De ambitie van de WHO is om een internationaal actieplan op te stellen. Nederland wil daarin een actieve rol spelen en zal zijn expertise en ervaring op dit terrein beschikbaar stellen.
De WHO is de belangrijkste VN-organisatie op het terrein van de volksgezondheid en is een spil in het internationale gezondheidsbeleid. Schippers voerde in Genève overleg met de top van de WHO: directeur-generaal Margaret Chan en assistent directeur-generaal Keji Fukuda, die gespecialiseerd is in de bestrijding van infectieziekten.
Bij Schippers staat de bestrijding van antibioticaresistentie hoog op haar (internationale) agenda. Zij heeft hierover recent inmiddels afspraken gemaakt met haar Chinese en Russische collega’s. Ook als Nederland over twee jaar EU-voorzitter is, zal Schippers deze problematiek hoge prioriteit geven.
In de nieuwe samenwerkingsovereenkomsten tussen Nederland en de WHO, die Schippers – deels ook mede namens minister Lilianne Ploumen van Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking – heeft afgesloten, krijgt ook een aantal andere onderwerpen voorrang. Dit betreft onder meer: moeder en kind-zorg, seksuele en voortplantingsgezondheid, de HIV/Aids-problematiek en onderwerpen als waterkwaliteit en -veiligheid.
Bron: KiesvoorjeZorg