In Nederland gebruiken ruim 500.000 patiënten schildklierhormonen. Een groot deel van de patiënten is niet goed ingesteld. Het gevolg is ernstige klachten met een grote impact op het dagelijks leven. Schildklier Organisatie Nederland (SON) is ervan overtuigd dat een beter inzicht bij de patiënt over het proces van instellen en een goede samenwerking tussen arts en patiënt tot betere resultaten leidt.
Daarom staat de Week van de Schildklier (14 – 18 mei 2018) in het teken van optimaal instellen.
Niet goed ingesteld
Uit onderzoek blijkt dat 30 procent van de patiënten niet goed is ingesteld op schildklierhormoon (levothyroxine). Dat wil zeggen dat de bloedwaarden ondanks medicatie buiten de ‘normaalwaarden’ vallen.
Daarnaast houden sommige mensen (ernstige) klachten, ook als de bloedwaarden ‘normaal’ zijn. Als een schildklierpatiënt bij ‘normale waarden’ nog klachten heeft, is verfijnen van de dosering gewenst (fijn-instelling). Bij veel patiënten is niet bekend dat een kleine aanpassing van de dosering een wereld van verschil kan maken voor de kwaliteit van leven.
Prof. R.P. Peeters, internist-endocrinoloog in het Erasmus MC Rotterdam: “Een juiste instelling op schildkliermedicatie luistert nauw. Belangrijk hierbij is dat er grote verschillen zijn tussen patiënten. Wat een goede instelling is voor de ene patiënt, hoeft dit niet te zijn voor de andere patiënt.”
Lees hier het volledige artikel.