Scherpe keuzes maken voor gezonde toekomst onvermijdelijk

De zorgvraag blijft de komende decennia groeien. Dit vraagt om scherpe keuzes in de zorg. Bijvoorbeeld over het opnemen van behandelingen of geneesmiddelen in het basispakket van de zorgverzekering. Ook zal klimaatverandering meer invloed hebben op de leefomgeving en gezondheid en nemen gezondheidsverschillen niet af.

Dat concludeert het RIVM in de nieuwe Volksgezondheid Toekomst Verkenning (VTV)(externe link). Standvastig beleid is daarom noodzakelijk, waarbij ook naar gezondheidseffecten en -kansen gekeken wordt binnen andere beleidsterreinen, zoals onderwijs, werk en woningbouw. Alleen dan is Nederland beter voorbereid op een gezonde toekomst.

In de nieuwe VTV bespreekt het RIVM de ontwikkelingen in de volksgezondheid en zorg richting 2050. De belangrijkste ontwikkeling voor de volksgezondheid blijft de vergrijzing.

Vergrijzing belast zorg blijvend
Meer mensen worden gezond oud: de levensverwachting zal stijgen naar gemiddeld 86,5 jaar in 2050. Dat is bijna 5 jaar langer dan in 2022. Voor de vitaliteit en gezondheid is het noodzakelijk dat mensen die extra jaren ook mee blijven doen in de samenleving. Vrijwilligerswerk en betaald werk kunnen daaraan bijdragen. Tegelijkertijd neemt het aantal ouderen met gezondheidsproblemen zoals dementie sterk toe, net als het aantal mensen met een chronische ziekte. De zorgvraag stijgt hierdoor verder, maar door toenemende personeelstekorten is niet alle zorg meer uitvoerbaar.

Lees hier het volledige artikel.