Bij ongeveer een kwart van de patiënten met een polsbreuk geneest de pols in een scheve stand. ‘Vooral vrouwen ouder dan 60 lopen extra risico hierop’, weet plastisch chirurg Peter Houpt te vertellen. ‘Deze groep heeft brozere botten, waardoor de breuken vaak complexer zijn. Die groeien niet altijd aan elkaar zoals het zou moeten.’ Aanhoudende pijn, moeite met bewegen en het zetten van kracht zijn vaak het gevolg. Bovendien neemt de kans op artrose toe.
Bij patiënten met deze klachten is een corrigerende operatie nodig. Dit betekent dat de pols opnieuw moet worden doorgezaagd en vastgezet met een plaat en schroeven, vaak in combinatie met een transplantatie van bot uit de bekkenkam. Een relatief zware ingreep. De herstelperiode neemt vaak zo’n drie maanden in beslag.
Nieuwe methode: 3D-polsreconstructie
Sinds kort is er een nieuwe, veelbelovende techniek beschikbaar bij Isala. De 3D-polsreconstructie. ‘Het is mogelijk om de gezonde pols te spiegelen en te gebruiken voor het corrigeren van de scheefgegroeide pols’, vertelt Houpt. ‘Dit is mogelijk omdat onze polsen exact hetzelfde zijn. Het 3D-printbedrijf waar wij mee samenwerken, ontvangt alle gegevens van de patiënt en maakt op basis hiervan een speciale boor- en zaagmal. Die gebruik ik tijdens de operatie als sjabloon op de te herstellen pols, waardoor ik op precies de juiste plekken gaatjes kan boren en de schroeven en plaat kan bevestigen. Met als resultaat een zeer nauwkeurige correctie.’
Lees hier het volledige artikel.