Scan gebaseerd op speeksel van hagedis vindt zeldzame tumor

Goedaardige tumoren in de alvleesklier nauwkeurig in beeld.
Een nieuwe PET-scan spoort met hoge betrouwbaarheid goedaardige tumoren op in de alvleesklier, blijkt uit onderzoek onder leiding van het Radboudumc. Met de huidige scans zijn deze insulinomen vaak niet te vinden, terwijl ze wel klachten veroorzaken door een te lage bloedsuikerspiegel. Is de tumor eenmaal gevonden, dan is een operatie mogelijk.

In de alvleesklier zitten cellen die insuline maken, de zogenaamde bètacellen. Insuline is een hormoon dat zorgt dat het lichaam suiker uit het bloed haalt en opslaat in bijvoorbeeld spiercellen. Zo regelt insuline de bloedsuikerspiegel in het lichaam. In zeldzame gevallen ontsporen de bètacellen en ontstaat een goedaardige tumor, een insulinoom. Die tumor zaait bijna nooit uit, maar veroorzaakt toch problemen, door te hoge productie van insuline en daardoor te weinig suiker in het bloed.

Alternatief voor plakjes
‘Mensen met deze aandoening hebben door de lage bloedsuikerspiegel weinig energie en vallen bijvoorbeeld vaak flauw. Het is dus een hele lastige ziekte’, vertelt Marti Boss, eerste auteur van de publicatie. ‘Vaak duurt het lang voordat ze een diagnose krijgen. We kunnen bloedtesten doen, maar die kunnen niet bevestigen of de oorzaak een tumor is en waar die zit. En verder zijn er verschillende scans beschikbaar: CT, MRI en PET. Maar daar is het insulinoom niet altijd goed op te zien.’

Lees hier het volledige artikel.