Samenwerking bij palliatieve zorg leidt tot minder IC- en ziekenhuisopnames

Bij initiatieven waar ziekenhuizen, huisartsen en de thuiszorg intensief samenwerken krijgt een patiënt meer passende zorg in de laatste levensfase. Dertig dagen voor overlijden hebben patiënten minder te maken met IC- en ziekenhuisopnames, worden minder behandeld met chemotherapie en overlijden patiënten minder vaak in het ziekenhuis.

Dat blijkt uit onderzoek van Chantal Pereira (IKNL) en collega’s, dat gepubliceerd is in het International Journal of Integrated Care.

Jaarlijks hebben ruim 110.000 mensen behoefte aan palliatieve zorg: zorg die gericht is op een zo goed mogelijke kwaliteit van leven voordat iemand komt te overlijden. Omdat zorg in de palliatieve fase vaak in meerdere sectoren plaatsvindt en door verschillende zorgprofessionals wordt geleverd, is transmurale samenwerking (samenwerking ‘over de sectoren heen’) nodig.
Pereira, Dijxhoorn en collega’s wilden weten of de transmurale samenwerking de geleverde kwaliteit van zorg verbetert en welke impact dat heeft op de zorgkosten.

De onderzoekers keken naar verschillende aspecten van ‘potentieel niet-passende zorg’ in de laatste 30 dagen van het leven: overmatige of onnodig belastende behandelingen in de laatste maand die bij een patiënt in de laatste levensfase mogelijk niet meer gewenst zijn.

Lees hier het volledige artikel.