Samen sterker tegen fabrikant

Kanker, MS, reuma. Iedereen wil de beste medicijnen, maar de kosten rijzen de pan uit. Ziekenhuizen en verzekeraars hopen de prijs te drukken door gezamenlijk farmaceuten aan de onderhandelingstafel te dwingen.

Wat is het probleem?
Ziekenhuizen geven steeds meer uit aan dure medicatie, omdat er nieuwe behandelingen op de markt komen waarmee goede resultaten worden geboekt. ,,Ons budget stijgt jaarlijks met 1 procent, terwijl de kosten voor medicijnen met 10 procent toenemen”, legt Wouter Bos van het VUmc uit.

Waarom zijn medicijnen zo duur?
Vanwege de hoge ontwikkelingskosten, maar ook vanwege de winst die farmaceuten erop maken doordat ze jarenlang een alleenrecht (patent) op de productie hebben. Omdat ziekenhuizen in Nederland – op enkele kleinere samenwerkingsverbanden na – in hun eentje onderhandelen met farmaceuten, betalen ze de hoofdprijs. Dat heeft alles te maken met het beperkte aantal patiënten per kliniek. ,,Voor maar 70 patiënten met chronische myeloïde leukemie (bloedkanker, red.) lukt het me niet om een lagere prijs af te dwingen”, vertelt Nicole Blijlevens, hematoloog aan het Radboudumc in Nijmegen.

Dus wat kost dat dan?
Een vijftiger met bloedkanker die in het Nijmeegse ziekenhuis het middel bosutinib krijgt, kost 141 euro per dag. Jaarlijks is dat dik 51.000 euro. Ziekenhuizen besteden bijna 2 miljard aan dure medicatie.

Lees hier het volledige artikel.