In 2022 moet er uitkomstinformatie zijn voor de helft van het zorgaanbod. Patiënt en zorgverlener moeten dan tijdens het behandeltraject de beschikking hebben over informatie zoals sterfte, mogelijke complicaties, ervaren pijn en mate van functioneren. Zo kunnen ze samen een goed besluit nemen over de behandeling.
Daarnaast is er het persoonlijke gezondheidsomgeving (PGO) met alle medische en gezondheidsgegevens. Internationaal ontwikkelde ICHOM-informatiesets vormen de route om deze ambities te realiseren.
Dat stelt het Zorginstituut in het rapport ‘Meer patiëntregie door meer uitkomstinformatie in 2022’. Daarin schetst ze de noodzakelijke stappen om in 2022 zo ver te komen. Het Zorginstituut stelt daarbij dat uitkomstinformatie een noodzakelijke aanvulling is op reeds beschikbare informatie om de juiste keuze voor een behandeling en voor een zorgaanbieder te kunnen maken. Daarbij gaat het niet alleen om het meten van uitkomsten, maar juist om de combinatie tussen structuur-, proces- en uitkomstindicatoren. Er moet voor 52 aandoeningen uitkomstinformatie beschikbaar komen. Die 52 aandoeningen zijn samen verantwoordelijk voor de helft van de landelijke ziektelast.
Voorkeur voor ICHOM
Dat vergt nog wel wat werk, want voor driekwart van deze 52 aandoeningen is er nog helemaal geen uitkomstinformatie beschikbaar.
Lees hier het volledige artikel.