Aandacht voor zowel zeldzame als veelvoorkomende tumoren.
KWF Kankerbestrijding kent 2,2 miljoen euro toe aan vier nieuwe onderzoeksprojecten in het Maastricht UMC+. Het betreft onderzoek naar borstkanker, hersenkanker, levertumoren (zowel in de lever ontstaan als uitzaaiingen vanuit de dikke darm) en een zeldzame vorm van longkanker.
De toekenningen zijn onderdeel van de nieuwste financieringsronde van KWF. In totaal gaat 25,5 miljoen euro naar 50 nieuwe onderzoeksprojecten in 16 verschillende instituten.
Betere diagnostiek van zeldzame longkanker
Het grootcellig neuro-endocrien longcarcinoom (LCNEC) is een zeldzame en agressieve vorm van longkanker die jaarlijks zo’n 200 Nederlanders treft. Een moeilijkheid is dat de ziekte vaak erg laat wordt herkend. Bij ruim de helft van de patiënten zijn er dan al uitzaaiingen. Prof. Anne-Marie Dingemans doet onderzoek naar een nieuwe methode om LCNEC te diagnosticeren. Ze gaat bepalen hoe accuraat deze techniek is en of ze verschillende soorten LCNEC kan onderscheiden. Voor patiënten is betrouwbare diagnostiek van levensbelang omdat het bijdraagt aan betere en gerichtere behandeling.
Optimale okseloperatie bij borstkanker
Uit de opbrengsten van Pink Ribbon financiert KWF een onderzoek naar de behandeling van okselklieruitzaaiingen bij borstkanker. Deze patiënten (zo’n 2.500 per jaar) krijgen eerst chemotherapie. Omdat niet te voorspellen is bij wie de uitzaaiingen daardoor verdwijnen worden uit voorzorg meestal alle okselklieren verwijderd. Dat geeft vaak blijvende klachten zoals vochtophopingen (lymfoedeem) en een beperkte armfunctie.
Lees hier het volledige artikel.