Er starten acht nieuwe kankeronderzoeksprojecten waarbij technische en medische wetenschappers samenwerken. Het gaat om ambitieus onderzoek naar onder meer borstkanker, prostaatkanker en alvleesklierkanker.
Hiervoor trekken KWF Kankerbestrijding, Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO) en de Topsector Life Sciences & Health 5,4 miljoen euro uit.
Directeur van KWF Kankerbestrijding Fred Falkenburg: ‘Technische innovaties zijn onontbeerlijk voor kankerbestrijding. Daarom ben ik heel blij met deze onderzoeksprojecten die van start gaan. In samenwerking met technologie-experts gaan we nieuwe stappen zetten op het gebied van onderzoek.`
MRI en 3D
De acht onderzoeksprojecten richten zich op uiteenlopende technieken en kankersoorten. Zo gaan onderzoekers aan het UMC Utrecht en de TU Eindhoven aan de slag met een nieuwe MRI-techniek. Het doel is snel te kunnen vaststellen of behandelingen bij alvleesklierkanker en longkanker aanslaan. Bij deze agressieve, moeilijk te behandelen kankersoorten is het tijdig inzetten van de beste behandeling van levensbelang.
In een ander project werken de TU Delft en het LUMC samen aan de ontwikkeling van 3D-geprinte geleiders voor inwendige bestraling bij vrouwen met gynaecologische tumoren. Op maat gemaakte geleiders zorgen ervoor dat de stralingsbron op de juiste plek terechtkomt en minder schade toebrengt aan gezond weefsel.
Lees hier het volledige artikel.