Meer dan 250 zorgaanbieders gaan failliet of zullen noodgedwongen moeten stoppen als de regering wettelijk vastlegt dat zorgverzekeraars een nog lagere vergoeding mogen uitkeren aan ongecontracteerde zorgpartijen. Dat zegt Stichting Handhaving Vrije Artsenkeuze (Stichting VA). Ook zullen de kosten voor zorg volgens deze stichting alleen maar toenemen.
Stichting VA zet zich via de rechter in voor betere vergoedingen die zorgverzekeraars moeten uitbetalen aan ongecontracteerde zorgaanbieders. De stichting wordt financieel gesteund door medisch-specialistische, ggz- en revalidatie-instellingen. Stichting VA waarschuwt in een brief aan de Raad van State voor de gevolgen van een wet die VWS-minister Hugo de Jonge in voorbereiding heeft, om ongecontracteerde zorgaanbieders minder uit te betalen dan de 75 procent die nu gangbaar is. De Raad van State adviseert de minister over zijn plannen.
Stichting VA heeft haar eigen achterban geraadpleegd. Op basis daarvan verwacht de stichting dat de plannen van de minister het einde betekenen voor ‘meer dan 250 zorgaanbieders’, schrijft stichtingsvoorzitter Ger Jager aan de Raad van State. Deze instellingen zullen hun praktijk mogelijk zelf noodgedwongen op tijd sluiten als de vergoedingen de onkosten niet meer dekken, of zelfs op een faillissement afkoersen, waarschuwt hij. Hierdoor nemen toch al lange wachtlijsten volgens hem alleen maar toe.
Lees hier het volledige artikel.