Het aantal mensen dat geen toestemming geeft om na hun dood organen aan een ander af te staan, is sinds september vorig jaar flink gestegen. Het gaat om ruim 170.000 Nederlanders die, sinds de goedkeuring van de Tweede Kamer voor de nieuwe orgaandonatiewet in september 2016, hebben vastgelegd geen orgaandonor te willen zijn. Daarmee komt het totale aantal ‘nee-zeggers’ op 1,7 miljoen.
Dit blijkt uit cijfers van het CIBG.
Tegelijkertijd neemt het aantal mensen die na hun overlijden wel hun organen willen afstaan ook toe, zij het veel minder hard. 2.905.920 Nederlanders hebben zich als orgaandonor zonder enige donatiebeperkingen geregistreerd. Sinds september vorig jaar is dit aantal met zo’n 7300 mensen gestegen.
Het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport maakt zich vooralsnog geen zorgen over het groeiende aantal nee-zeggers. ‘We gaan door met dat wat we al deden: het geven van voorlichting over het belang van een eigen keuze’, licht een woordvoerder van het ministerie toe.
Ook de Nederlandse Transplantatie Stichting, die het draagvlak voor orgaandonatie wil versterken, herkent zich hierin. ‘Het belangrijkste is dat mensen een keuze vastleggen. Of dat een ja of een nee is, is voor iedereen persoonlijk’, zegt Janine van Trierum, Senior Corporate Communicatieadviseur bij de stichting. ‘Het is een onderwerp dat niet alleen over kennis gaat, maar ook over emotie. We willen graag dat zoveel mogelijk mensen met elkaar spreken over de beslissing om wel of niet orgaandonor te worden.’
Lees hier het volledige artikel.