Alzheimer Nederland: “Minder wachtlijsten, maar nog geen betere zorg” .
Slechts 30% van de mensen met dementie ontvangt casemanagement dementie. Dit blijkt uit onderzoek van Bureau HHM, dat is uitgevoerd in opdracht van het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS).
Het gebruik van deze specialistische ondersteuning blijkt zelfs afgenomen ten opzichte van vorig jaar. Onbegrijpelijk, aldus Alzheimer Nederland, want het aantal mensen met dementie stijgt èn mensen met dementie wonen langer thuis.
Ruim 100.000 dementiepatiënten onbekend bij huisarts
Patiënten ontvangen geen casemanagement dementie, omdat zij zelf nog onbekend zijn bij de huisarts of omdat de huisarts onbekend is met casemanagement dementie. Alzheimer Nederland vindt het schokkend dat de helft van de mensen met dementie niet bekend is bij de eigen huisarts.
Zorgaanbieders zijn onvoldoende in beeld met casemanagement dementie bij de artsen en bieden deze zorg niet proactief aan als optimale ondersteuning. Julie Meerveld, manager Belangenbehartiging & Regionale Hulp: “Naar schatting gaat het om 110.000 tot 120.000 mensen met dementie die niet adequaat ondersteund worden. Zorg komt terecht bij de mantelzorger, die vaak al overbelast is.
Lees hier het volledige artikel.