Een op de 5 volwassen Nederlanders rookt. Maar hoe kan het nou, dat zoveel mensen dat doen terwijl ze (kunnen) weten dat het niet goed voor hen is? Dat komt omdat veel rokers verslaafd zijn. In het woord verslaafd zit het woord “slaaf”. Dat klinkt misschien wat oneerbiedig, “slaaf”, maar veel rokers zijn afhankelijk van de nicotine en dus niet vrij. Als ze dat wel zouden zijn, zou het voor hen gemakkelijk zijn om te stoppen met roken. In de praktijk blijkt echter dat dát nou juist voor veel rokers erg moeilijk is.
Wanneer ben je nou verslaafd?
Mensen vragen me wel eens: “Wanneer ben je nou verslaafd”?. Dan leg ik ze een situatie voor en vraag aan hen “Wat zou jij doen?” De situatie is de volgende: Je bent thuis, het is ’s avonds een uur of 9 en je hebt zin in een sigaret. Overal zoeken, maar nergens te vinden. Geen sigaret meer in huis. Je weet dat op 10 minuten (lopen, fietsen of rijden) van je huis een benzinestation open is, die tabak verkoopt. Wat doe je? Blijf je rustig thuis zitten en denkt: “Ach, morgen is er weer een dag; koop ik dan wel een pakje” of ga je lopen, fietsen of rijden om toch nog een pakje te kopen? “ Wat doe jij?
De cirkel van verslaving
Je rookt een sigaret. Met het inhaleren zorg je voor toevoer van nicotine naar de hersenen. Dat geeft een prettig gevoel. En daar is het ook om te doen, dat prettige gevoel. De sigaret wordt opgerookt en blijft dat plezierige effect geven van nicotine in je hersenen. Als je daarna niet direct weer een sigaret opsteekt, daalt langzamerhand het nicotinepeil in je lichaam.
Lees hier het volledige artikel.