Frank-Erik de Leeuw van het Radboud UMC wil weten waarom jonge mensen een herseninfarct krijgen. Ontstekingen spelen mogelijk een rol. Hij hoopt dat zijn onderzoek uiteindelijk leidt tot nieuwe behandelingen bij een herseninfarct.
Van het ene op het andere moment gedeeltelijk verlamd raken of niet meer kunnen praten. Dit kunnen de gevolgen zijn van een herseninfarct: een afgesloten bloedvat in de hersenen. Elk jaar overkomt dit 5.000 mensen tussen de 18 en 50 jaar. 1 op de 6 van deze jonge mensen is na het herseninfarct totaal afhankelijk van hulp van anderen. Ze kunnen geen zelfstandig leven meer leiden.
Oorzaak onbekend
Bij een derde van de jonge slachtoffers is geen oorzaak te vinden. Slagaderverkalking, vaak de veroorzaker van herseninfarcten bij ouderen, speelt bij jonge mensen geen rol. Voor hen zou de behandeling dan ook anders moeten zijn. Bij gebrek aan beter krijgen zij toch de medicijnen die oudere patiënten ook krijgen.
Ontsteking door infecties
Neuroloog Frank-Erik de Leeuw heeft aanwijzingen dat ontstekingen een rol spelen bij herseninfarcten bij jongere patiënten: “Bij jongeren treden herseninfarcten vaker op in de herfst en de winter. Precies de periode waarin infecties vaker toeslaan, zoals door verkoudheidsvirussen. Infecties veroorzaken ontstekingen in het lichaam. Hierdoor kunnen ook ontstekingen in bloedvaten ontstaan.”
Lees hier het volledige artikel.