Mensen met lage gezondheidsvaardigheden vatten informatie over risico’s nogal eens anders op dan artsen zouden wensen. Dit blijkt uit onderzoek van Olga Damman e.a. dat in de British Journal of Health Psychology verschijnt.
Zij lieten 23 mensen met lage gezondheidsvaardigheden (moeite met verkrijgen, begrijpen, beoordelen en toepassen van gezondheidsinformatie) een risicotest invullen en stelden daarbij vragen over wat zij lazen.
Met de risicotest kan op basis van zeven vragen een inschatting worden gemaakt van de kans op hart- en vaatziekten, type 2 diabetes en nierschade. Afhankelijk van de uitkomst krijgt de deelnemer het advies om naar de huisarts te gaan, die het PreventieConsult zou kunnen starten.
De test is op het eerste gezicht heel helder en goed te begrijpen. In de praktijk blijkt dit dus toch niet zo te zijn. Een belangrijk probleem waar de onderzoekers op stuitten is dat de deelnemers de risicoscore niet op waarde konden schatten: een kans van 36 procent om binnen zeven jaar een van de aandoeningen te krijgen? ‘Ik zit wel in de rode zone, maar in de onderste helft daarvan.’
Lees hier het volledige artikel.