De behandeling van reuma is enorm verbeterd de afgelopen jaren, concludeert hoogleraar reumatologie prof. dr. Jaap van Laar van het UMC Utrecht in zijn oratie die hij uitsprak op maandag 27 oktober. Maar we moeten oppassen dat strenge regels voor mensgebonden onderzoek vernieuwing niet tegenhouden.
Als reuma-patiënten bij de eerste lichte verschijnselen de juiste behandeling krijgen kunnen ze op den duur zonder medicijnen en zonder klachten verder leven. “Deze enorme vooruitgang danken we aan nieuwe wetenschappelijke inzichten van de afgelopen jaren. We kunnen veel beter voorspellen welke verschijnselen de voorbode van reuma zijn en we kunnen dankzij nieuwe beeldvormende technieken de ziekte veel beter in de gaten houden.”
Voor de vroege behandeling is het cruciaal dat reumapatiënten vroeg herkend worden. Huisartsen en andere specialisten moeten patiënten met gewrichtsklachten zo snel mogelijk doorverwijzen naar een reumatoloog. “We hebben de kennis om reuma heel effectief te behandelen. Het is wel zaak om de zorg ook zo te organiseren dat we patiënten op tijd bereiken.”
Dure medicijnen
Een deel van de verbeterde behandeling van reuma is te danken aan nieuwe biologische medicijnen, zoals de ontstekingsremmende TNF-alfa-remmers. Het grote nadeel van deze medicijnen is hun prijs: een behandeling kan meer dan 10.000 euro per persoon per jaar kosten. Het klassieke reumamedicijn methotrexaat kost maar zo’n 60 euro per persoon per jaar.
Lees hier het volledige artikel.