Zorgverzekeraars hebben vorig jaar voor ongeveer 34 miljoen euro aan fraude vastgesteld, voornamelijk in de sectoren wijkverpleging en de ggz. Daarnaast werd relatief vaak fraude vastgesteld met persoonsgebonden budgetten voor langdurige zorg.
Zorgverzekeraars werken steeds meer met elkaar en met andere partijen samen aan het voorkomen en opsporen van zorgfraude. Dankzij deze risicogerichte aanpak kan de kleine groep zorginstellingen en bestuurders die zich extreem en onrechtmatig verrijkt met zorggeld, effectief worden opgespoord. Dit blijkt uit de jaarrapportage fraudebeheersing 2020.
In Nederland hechten we veel waarde aan een goede gezondheidszorg. Het is belangrijk dat geld dat bestemd is voor zorg, ook aan zorg besteed wordt. Zorgfraude ondermijnt het zorgstelsel. Daarom treden ook zorgverzekeraars daartegen op met fraudebeheersing. Zorgverzekeraars hebben daarom in het afgelopen jaar nieuwe zorgaanbieders gescreend, risicoanalyses uitgevoerd en risicovolle declaraties extra goed gecontroleerd. Als daarvoor aanleiding is, starten zorgverzekeraars een fraudeonderzoek.
Lees hier het volledige artikel.