Sociale isolatie, depressie of een tekort aan vitamine D vergroten het risico op dementie bij jonge mensen. Onderzoekers van de Universiteit Maastricht constateren dat de ziekte niet alleen door genen wordt veroorzaakt en de risico’s mogelijk te beïnvloeden zijn.
Bij dementie gaat het vaak over ouderen, maar ook 14.000 tot 17.000 mensen jonger dan 65 jaar hebben de ziekte. Elk jaar komen er zo’n 1250 patiënten bij. ,,Voor die mensen heeft dementie een andere impact. Ze werken vaak nog, hebben jongere kinderen”, aldus Stevie Hendriks, onderzoeker van het Alzheimer Centrum Limburg aan de Universiteit Maastricht.
10 tot 20 procent van die jonge patiënten heeft genetische aanleg voor dementie. Maar waardoor de ziekte bij de overige 80 procent wordt veroorzaakt, is niet bekend. Daarom analyseerde Universiteit Maastricht veertig andere factoren die het risico kunnen vergroten.
Uit het onderzoek blijkt dat een deel van het risico mogelijk te beïnvloeden is. Zo is er een verband tussen de ziekte en sociale isolatie. ,,We weten niet precies hoe dat komt. Maar voor een deel van deze mensen kan het helpen om meer sociale interactie te hebben, bijvoorbeeld door bij een vereniging aan te sluiten”, verklaart Hendriks.
Lees hier het volledige artikel.