Bij bereiding van glutenvrije en glutenhoudende producten in de keuken is het risico op blootstelling aan gluten kleiner dan gedacht. Zo is het geen probleem om glutenvrij brood te roosteren in een broodrooster dat ook voor gewoon brood wordt gebruikt.
Dat blijkt uit een kleinschalig onderzoek, gepubliceerd in Gastroenterology. Volgens de onderzoekers is het in ieder geval niet nodig om aparte pannen, bestek en keukenapparaten te gebruiken bij coeliakie.
Brood roosteren
De onderzoekers hebben meerdere keukensituaties nagebootst en het meest verrast waren ze zelf over het resultaat met het roosteren van brood. Ze hebben glutenvrij brood geroosterd in een broodrooster dat ook gebruikt wordt voor het roosteren van gewoon brood. Vlak voor het roosteren van het glutenvrije brood is telkens een gewone boterham geroosterd. Het apparaat is tussendoor niet schoongemaakt en er waren glutenbevattende kruimels zichtbaar onderin het broodrooster. Na het roosteren van het glutenvrije brood is de hoeveelheid gluten daarin gemeten. De glutenconcentratie bleef lager dan 20 ppm, de wettelijke grens voor glutenvrij, dus de onderzoekers concluderen dat de glutenoverdracht voldoende beperkt is.
Lees hier het volledige artikel.