Voed je beter – dat is de naam van een project in Arnhem waarin de langetermijneffecten van een gezond eetpatroon op de brede gezondheid van hartpatiënten wordt onderzocht. De Alliantie Voeding in Zorg voert het onderzoek uit samen met Wageningen University & Research, Ziekenhuis Gelderse Vallei, UMC Utrecht, Voetbalclub VDZ en eerstelijns diëtisten uit de regio.
Samen met Alliantie Voeding in de Zorg doet Rijnstate doorlopend projecten om een gezonde leefstijl te stimuleren en te onderzoeken, voornamelijk bij mensen die al ziek zijn.
Gezond eten volgens de Richtlijnen Goede Voeding (RGV) is voor iedereen belangrijk, omdat het onder andere de kans op het ontstaan van hart- en vaatziekten vermindert. Maar heeft gezonde voeding ook een positief effect op de kans om opnieuw een hartstilstand of beroerte te krijgen of te overlijden op mensen die al onder behandeling zijn? Dat is minder bekend en daar moet dit Voed Je Beter-project verandering in brengen.
‘Mensen gaan onder persoonlijke begeleiding door een diëtist uit de buurt in kleine stapjes aan de slag met gezonder eten volgens de Richtlijnen Goede Voeding,’ legt praktijkonderzoeker Ilse Evers uit. Ze kijkt meteen of deze aanpak ervoor zorgt dat mensen hun gezondere eetpatroon kunnen volhouden, want dat blijkt vaak niet het geval.
Lees hier het volledige artikel.