Rijnstate start met knieartrosepoli
Jonge patiënten (onder de 65 jaar) met knieartrose kunnen sinds mei 2011 terecht op de knieartrosepoli in Rijnstate Arnhem, bij een speciaal knieartroseteam. Dit team bestaat uit een orthopedisch chirurg en een verpleegkundig specialist of een arts-assistent orthopedie. Het team helpt om klachten van knieartrose te verminderen en een knieprothese uit te stellen. Onder andere wordt er samengewerkt met Sport Medisch centrum Papendal voor oefentherapie.
Meer over Knieartrose
Het kraakbeen van uw kniegewricht kan worden aangetast door slijtage (artrose). Dit leidt tot pijn, kraken en functievermindering in uw knie. De knie kan ook stijf worden. De behandeling van knieartrose bestaat meestal uit medicatie en/of fysiotherapie en advies over leefregels. Ook kunt u bij een afwijkende kniestand (O- of X-benen) een zooltje of kniebrace voorgeschreven krijgen. Bij ernstige artrose kan een operatie uitgevoerd worden, waarbij u een kunstknie (knieprothese) krijgt geïmplanteerd.
Risicogroepen
Artrose komt voornamelijk op oudere leeftijd voor. Hoe artrose ontstaat, is niet precies bekend. Verschillende factoren zijn daarop van invloed. Mogelijke oorzaken:
een oud letsel, bijvoorbeeld beschadiging na breuken of ontstekingen in de knie;
aangeboren afwijkingen;
langdurige overbelasting (bijvoorbeeld door zwaar werk);
reumatoïde artritis.
Behandelmethoden
Wanneer medicijnen en fysiotherapie geen verlichting brengen en de beweeglijkheid afneemt, is een operatie vaak de enige oplossing. De orthopedisch chirurg adviseert u dan om het versleten gewricht te laten vervangen door een kunstgewricht, ofwel een knieprothese. Het doel van het implanteren van een knieprothese is:
het verminderen van pijn en het verbeteren van kwaliteit van leven;
het herstellen van het functieverlies van uw knie;
het corrigeren van eventuele vergroeiingen, bijvoorbeeld O- of X-benen.
Implantatie knieprothese
De orthopedisch chirurg verwijdert het versleten kraakbeen in het kniegewricht. Om het been soepel te laten scharnieren, krijgen de uiteinden van het bovenbeen en scheenbeen een metalen glijvlak waartussen een kunststofschijf (polyethyleen) geplaatst wordt. De knieprothese wordt vastgezet met speciaal botcement.
Knieprothese
Knieartrosepoli
De speciale knieartrosepoli is er voor patiënten met artrose in de knie die nog niet toe zijn aan een knieprothese. In Rijnstate Arnhem worden patiënten met artrose in de knie tijdens de knieartrosepoli onderzocht, behandeld en begeleid door een vakkundig knieartroseteam. Dit knieartroseteam bestaat uit een orthopedisch chirurg en een verpleegkundig specialist of een arts-assistent orthopedie. Door middel van een behandelplan schrijft het knieartroseteam u de therapie voor die het beste bij u past. Voor oefentherapie werkt Rijnstate Arnhem nauw samen met Sport Medisch Centrum Papendal. Sport Medisch Centrum Papendal heeft speciaal voor patiënten met knieartroseklachten een oefenprogramma ontwikkeld
In een artikel dat vandaag is verschenen in de huis-aan-huiskranten vertelt een 47-jarige patiënt over de pijn en het ongemak van knieartrose.
Bron : www.rijnstate.nl/web…