Het Integraal Kankercentrum Nederland (IKNL) heeft de oncologische zorg van 50 ziekenhuizen in Nederland in kaart gebracht. Rijnstate is één van de 50 ziekenhuizen die is vergeleken. De uitkomsten van het onderzoek laten zien dat Rijnstate de meeste kankersoorten behandelt en dat het ziekenhuis hoog scoort op de gestelde normen. De conclusie van het onderzoek is dan ook dat Rijnstate een goed en volwaardig oncologisch centrum heeft.
Het IKNL heeft de ziekenhuizen vergeleken aan de hand van zogenaamde SONCOS normen. SONCOS staat voor Stichting Oncologische Samenwerking, een beroepsgroep van specialisten in de oncologische zorg. Het betreffen normen per kankersoort voor bijvoorbeeld het aantal patiënten dat wordt behandeld, beschikbare faciliteiten in het ziekenhuis, oncologie-expertise en de samenstelling van multidisciplinaire teambesprekingen. Doel van deze normen is het garanderen van de kwaliteit van oncologische zorg.
Bevestiging
Jeroen Rütter, chirurg en voorzitter van de oncologiecommissie van Rijnstate is trots op het resultaat van het onderzoek: “Het IKNL rapport bevestigt dat we het heel goed doen. Op bijna alle normen scoren we 100%. Daarnaast doen we onder andere op het gebied van borstkanker, longkanker, prostaatkanker en darmkanker veel meer operaties dan de volumenormen voorschrijven. Doordat Rijnstate voor zeldzame ingrepen samenwerkt met Ziekenhuis Gelderse Vallei in Ede en het Slingeland ziekenhuis in Doetinchem kunnen we bijna alle patiënten met kanker binnen onze regio behandelen.”
Aandachtspunten
Rijnstate heeft een aantal aandachtspunten meegekregen uit het onderzoek. Een algemeen punt is dat we bestaande afspraken met andere zorgverleners en afdelingen in contracten moeten gaan vastleggen. Daarnaast zijn er drie punten genoemd in het rapport: bij de behandeling van neuro-endocriene tumoren is een extra radioloog nodig en bij de behandeling van baarmoederkanker en vulvakanker is de locatie van de ingreep een aandachtspunt. Jeroen Rütter: “De aandachtspunten voor baarmoederkanker en vulvakanker zijn inmiddels opgelost. Voor baarmoederkanker opereert een gynaecologisch-oncoloog van Radboudumc in Rijnstate mee en bij vulvakanker vindt de ingreep plaats in het Radboudumc. In de verdere ontwikkeling van onze zorgpaden nemen we het algemene aandachtpunt, de contracten met andere zorgverleners, mee.”
Rijnstate Oncologisch Centrum
Rijnstate heeft de zorg voor mensen met kanker geregeld in het Rijnstate Oncologisch Centrum. Het voordeel van één centrum is dat behandelaars goed en snel met elkaar kunnen overleggen voor de snelste en effectiefste behandeling. Er werken verschillende teams van chirurgen, radiologen, radiotherapeuten, internist-oncologen, pathologen en verpleegkundigen. Elk team is gespecialiseerd in een ander orgaan of ziektebeeld. Patiënten hebben in het oncologisch centrum één aanspreekpunt voor al hun vragen en het regelen van alle afspraken. Op deze manier kan de patiënt zich volledig concentreren op de behandeling.
Lees hier de samenvatting van het IKNL rapport ‘Zicht op normen’
Bron: Rijnstate ziekenhuis Arnhem.