Nog geen Europese uniformiteit en standaardisering in de rol van reumaverpleegkundigen. Reuma is een chronische aandoening waarbij een individueel, op maat gesneden pakket aan zorg en behandeling nodig is.
Dit bepleit gezondheidswetenschapper Yvonne van Eijk. De onderzoeker en reumatologieverpleegkundige van Maastricht UMC+ promoveerde onlangs op haar studie naar het verbeteren van zorg voor reumapatiënten. Zo hebben gespecialiseerde verpleegkundigen bijvoorbeeld een belangrijke en centrale rol bij de zorg en behandeling van reumapatiënten. Naar aanleiding van het promotieonderzoek worden zelfs Europese richtlijnen opgesteld.
Reumatische aandoeningen zijn klachten van het bewegingsapparaat die niet kunnen worden verklaard door een ongeval of een andere specifieke gebeurtenis. Er is een onderscheid tussen ‘weke delen reuma’ met chronische pijn in spieren en pezen, chronische inflammatoire aandoeningen, gekenmerkt door chronische ontstekingen in gewrichten en artrose. In totaal hebben bijna twee miljoen Nederlanders te kampen met één van deze aandoeningen.
Multidisciplinaire aanpak
Meestal levert reuma langdurig, steeds terugkerende zorgcontacten op en er wordt een groot beroep gedaan op het zelfmanagement van de patiënt. De aandoening vergt een multidisciplinaire aanpak. Naast eventuele medicamenteuze behandeling kan ook zorg worden verleend door onder andere de fysiotherapeut, de ergotherapeut, de psycholoog en de reumaverpleegkundige. Speciale aandacht in de begeleiding van reumapatiënten gaat uit naar therapietrouw en verhogen van wat de patiënt aan kan.
Lees hier het volledige artikel.