De kans op nierschade is kleiner bij een voeding die aansluit bij de Richtlijnen Goede Voeding (RGV). Dat blijkt uit onderzoek onder bijna 80.000 deelnemers aan bevolkingsonderzoek Lifelines, uitgevoerd door Universitair Medisch Centrum Groningen (UMCG) onder leiding van prof. dr. Gerjan Navis, hoogleraar voeding in geneeskunde. Het onderzoek is gepubliceerd in Clinical Nutrition.
Nierschade niet in de RGV
De RGV zijn opgesteld op grond van wetenschappelijke literatuur over de rol van voeding bij preventie van de 10 meest voorkomende aandoeningen in Nederland, zoals hart- en vaatziekten, diabetes type 2 en kanker. Nierschade was daarin niet meegenomen. Tot voor kort was dus niet duidelijk of de RGV ook optimaal zijn voor de preventie van nierschade.
Minder kans op nierschade
In het onderzoek zijn voedingsgegevens op basis van uitgebreide vragenlijsten (Food Frequency Questionnaires) geanalyseerd van 78.346 mensen uit het noorden van Nederland die deelnemen aan Lifelines. Bij aanvang van het onderzoek hadden ze geen nierschade.
Lees hier het volledige artikel.