Er zijn veel medicijnen die onder de groep cytostatica vallen, oftewel chemotherapie. Deze verschillende cytostatica worden gecombineerd, waardoor een krachtige combinatie ontstaat waarmee een tumorcel op meerdere fronten wordt aangevallen. De volgorde van toediening van de verschillende soorten chemotherapie bij vrouwen met borstkanker is van invloed op de uitkomst van de behandeling.
Dat blijkt uit het promotieonderzoek van oncoloog Birgit Vriens. Zij promoveerde afgelopen woensdag op dit onderwerp aan de Maastricht University. Naar aanleiding van haar onderzoek wordt naar verwachting begin 2018 de richtlijn borstkanker voor Nederland gewijzigd en wordt landelijk de AC-T chemotherapie ingevoerd.
Vriens onderzocht de chemotherapie die vrouwen met borstkanker krijgen vóór de operatie, de zogenoemde neo-adjuvante chemotherapie. Bij de start van de studie werden in Nederland en diverse andere Europese landen vrouwen met borstkanker behandeld met het zogenoemde TAC-schema. TAC staat voor een combinatie van drie verschillende soorten chemotherapie die gelijktijdig gegeven worden tijdens zes kuren. In Amerika werden vrouwen met borstkanker behandeld met het AC-T-schema. AC werd gelijktijdig gegeven tijdens vier kuren, gevolgd door vier kuren behandeling met T. In totaal kregen de vrouwen in Amerika dus acht kuren. Na de chemotherapie vond er een operatie plaats.
Lees hier het volledige artikel.