Wijkverpleging moet vanaf 2015 dé oplossing zijn voor de zorg thuis aan ouderen en langdurig zieken. Want nu ouderen met een lichte zorgvraag langer zelfstandig blijven wonen, ook als hun zorgvraag zwaarder wordt, moet de wijkverpleging zorgen voor goede zorg en ondersteuning thuis. Maar daar steken zorgverzekeraars nu al een stokje voor. Zij kopen voor komend jaar veel te weinig wijkverpleging in. Daardoor zullen het groeiend aantal ouderen en andere kwetsbare mensen, die wijkverpleging hard nodig hebben om zelfstandig te kunnen blijven wonen, die zorg vanaf 1 januari niet voldoende krijgen. Als de staatssecretaris van VWS donderdag a.s. in het overleg in de Tweede Kamer over wijkverpleging niet met oplossingen komt, zullen zorgorganisaties hun cliënten moeten informeren dat ze vanaf 1 januari 2015 veel minder zorg en ondersteuning krijgen.
Nu het inkoopbeleid van zorgverzekeraars op het gebied van wijkverpleging concreter wordt, blijkt dat zorgverzekeraars – naast de ruim € 400 miljoen die het Kabinet bezuinigt op wijkverpleging (per 2015) – er nog ‘een schep bovenop’ doen: door zowel te korten op het aantal uren zorg als op het tarief. Verzekeraars lopen zelf ook risico en houden daarom geld achter de hand.
Uit een grondige analyse van het inkoopbeleid blijkt dat bij meerdere zorgaanbieders een omzet verlies dreigt van 15% of meer, waardoor cliënten vanaf 2015 minder zorg en ondersteuning krijgen dan dit jaar. Dit beeld werd bevestigd door een recente snelle inventarisatie van ActiZ onder de leden. Daarnaast moeten zorgorganisaties door de bezuinigingen wijkverpleegkundigen en andere medewerkers ontslaan en zullen er wachtlijsten ontstaan omdat zorgorganisaties geen nieuwe cliënten kunnen aannemen. Kortom: de wijkverpleging wankelt al voordat het nieuwe beleid wordt uitgevoerd! En dat terwijl het ministerie van VWS net een publiekscampagne is begonnen die stelt dat iedereen volgend jaar de zorg en ondersteuning krijgt die hij nodig heeft. Dat kunnen we niet garanderen.
Lees hier het volledige artikel.