De geïntegreerde zorg van het landelijke ParkinsonNet geeft patiënten met Parkinson meer zeggenschap over hun leven en is bovendien goedkoper dan de standaardzorg. Dit zorgconcept kan ook de zorg voor veel andere chronische aandoeningen, zoals reuma, diabetes en COPD, naar een hoger niveau kan trekken.
Dat schrijven prof. Bas Bloem en dr. Marten Munneke van het Radboudumc in een artikel in het British Medical Journal (BMJ). Een ‘revolutionair zorgconcept’, stelt de BMJ, dat ook de zorg voor veel andere chronische aandoeningen, zoals reuma, diabetes en COPD, naar een hoger niveau kan trekken.
De vooruitgang in medische kennis en technologie, de stijgende zorgkosten, de hogere verwachtingen van patiënten en de behoefte om zelf meer de regie te voeren, veranderen de zorg voor chronisch zieken. ParkinsonNet, dat in 2004 in Nijmegen en omgeving werd ontwikkeld en inmiddels overal in Nederland wordt toegepast, speelt gericht in op deze behoeften. ParkinsonNet is in Nederland meerdere malen bekroond, onder andere door ZonMw met de onderscheiding ‘parel der parels’.
Blauwdruk voor omwenteling?
In het artikel in de BMJ beschrijven Bas Bloem en Marten Munneke hoe het ParkinsonNet is georganiseerd en waarom het ParkinsonNet een groot succes is geworden. Het is een uiteenzetting over de manier waarop patiënten en professionals samenwerken in een netwerk. Tegelijkertijd is het een voorbeeld voor de manier waarop de zorg ook voor andere chronische patiënten beter geregeld kan worden. Het zorgt ervoor dat de zorg effectiever wordt, dichter bij huis geleverd wordt en daardoor ook goedkoper kan.
Lees hier het volledige artikel.