Iedere 3 minuten breekt iemand in Nederland een bot als gevolg van een ongeval. Per jaar zijn dat 175.000 slachtoffers. De revalidatie van deze traumapatiënten verloopt niet altijd optimaal. Daarom is Amsterdam UMC in samenwerking met acht andere ziekenhuizen een onderzoek gestart naar verbetering van de nazorg voor deze grote groep patiënten.
Traumachirurgen en ziekenhuisfysiotherapeuten van Amsterdam UMC hebben een innovatief model ontwikkeld: Het Transmurale Trauma Zorgmodel (TTCM), met als doel een beter revalidatietraject voor patiënten met een botbreuk. Revalidatie na een botbreuk is maatwerk, omdat naast genezing van het bot ook de specifieke situatie van de individuele patiënt een grote rol speelt. Een eerdere pilotstudie in Amsterdam UMC, locatie VUmc, gaf hoopvolle resultaten. Daarom is de studie nu opgeschaald naar locatie AMC en naar acht andere ziekenhuizen.
Concrete doelen
Het nieuwe revalidatietraject begint met een gezamenlijk consult van de traumachirurg en de ziekenhuisfysiotherapeut op de polikliniek. De patiënt wordt grondig onderzocht. Samen met de patiënt stellen de zorgverleners concrete doelen op, waarmee de fysiotherapeut in de woonomgeving van de patiënt aan de slag gaat.
Lees hier het volledige artikel.