Reumapatiënt weet niet altijd voldoende over eigen ziekte

RA: Join the Fight presenteerde gisteren tijdens een event in Madrid de bevindingen van de grootste wereldwijde (anonieme) enquête onder mensen met reumatoïde artritis (RA), waaraan 10.171 patiënten uit 42 landen deelnamen. In Nederland namen 449 RA-patiënten deel aan de enquête. De resultaten uit de enquête benadrukken de kenniskloof tussen wat patiënten mogelijk weten over RA en hoe zij hun ziekte kunnen managen.

Belangrijkste bevindingen zijn:

  • 60% van de RA-patiënten in Nederland (46% wereldwijd) weet niet dat gewrichtsschade veroorzaakt door de ziekte onomkeerbaar is. Dit staat in tegenstelling tot een overgrote meerderheid van RA-patiënten (93% in Nederland, 74% wereldwijd), die aangeeft heel veel of vrij veel te weten over het management van hun RA.
  • 63% van de Nederlandse RA-patiënten (66% wereldwijd) denkt ten onrechte dat de ziekte onder controle is als men geen pijn heeft.
  • In Nederland heeft slechts 34% (wereldwijd 56%) een behandelplan gemaakt met de behandelaar, terwijl 85% het ermee eens is dat dit essentieel is om het ziekteverloop onder controle te houden.
  • Preventie van gewrichtschade is slechts bij 66% van de Nederlandse RA-patiënten met een behandelplan het belangrijkste doel.

“Het verraste mij dat weliswaar meer dan vier van de vijf patiënten erkennen dat RA een ernstige, progressieve en destructieve ziekte is, maar slechts 34% een behandelingsplan heeft opgesteld,” aldus Marijn Vis, reumatoloog van het Erasmus Medisch Centrum. “Het is noodzakelijk dat patiënten en artsen samenwerken om een langetermijnstrategie te ontwikkelen voor de behandeling van RA. Indien niet goed behandeld, kan gevorderde RA na verloop van tijd leiden tot blijvende gewrichtsschade, invaliditeit en baanverlies.”

Bron: medischepersbericht.nl